您目前的位置: 首页» 通知公告

机械与车辆学院7月17日学术报告预告

题  目:Functional Nanofibers
报告人:Seeram Ramakrishna教授 (英国皇家工程院院士、美国医学与生物工程院院士)
时  间: 2017年7月17日(星期一)
地  点:1号教学楼232会议室

报告内容简介:
Product innovations as well as manufacturing innovations are closely related to the materials innovations.  Together they enable better living – clean air, water and energy, health and wellbeing, smart living and transportation, safety and security, and sustainability. Functional nanomaterials are emerging domains of materials innovation.  Electrospinning has been developed as a viable manufacturing method for producing a range of nanofibers and nanoparticles of polymers, metals, ceramics, carbon, and their combinations.  It has also evolved into a 3D printing or additive manufacturing method. Functional nanomaterials enable air filtration, water purification, clean energy generation and storage, controlled drug delivery, tissue engineering, regenerative medicine, food packaging, high performance apparel, electronic-skin, and light-weight, damage tolerant materials for transportation, electricity transmission, buildings and construction. They also enable self-cleaning, super-hydrophilic, super-hydrophobic, and anti-microbial surfaces. This lecture provides an overview, and discusses emerging opportunities.

报告人简介:

  Seeram Ramakrishna院士,是英国皇家工程院院士、新加坡纳米纤维和纳米技术研究中心主任、新加坡国立大学(NUS)机械工程系教授。新加坡国立大学的是在亚洲排名第一,世界排名前20名的大学。Seeram Ramakrishna院士是在新加坡纳米技术的先驱。他是世界经济论坛未来生产委员会委员。他担任新加坡制造工程师学会未来制造主席和新加坡SPRING智能制造专家组联合主席。他是一位在材料科学研究领域高被引的科学家(clarivate Analytics)。汤森路透(Thomson Reuters)将他列为世界上最有影响力的科学家之一。

  他共撰写了5本书,约1000篇期刊论文,被引用约67,000次, H-index指标大约120。他的创新成果已被转化成市场上的产品和五家初创公司。他从英国剑桥大学获得博士学位,并在美国哈佛大学获得了通用管理培训学位。他获得了许多认可,其中包括IFEES主席奖-全球远见卓识;东盟杰出工程师奖; IES卓越工程成就奖;新加坡国大杰出研究员奖; CPS生物材料奖;剑桥尼赫鲁奖学金和新加坡李光耀奖学金。

  他当选英国皇家工程院院士(2009年);美国医学与生物工程院院士; 新加坡工程学院院士;印度国家工程院院士;东盟工程技术学院院士;印度ISTE新加坡工程师学会(IES)会士;美国科学促进会(AAAS)会士; 国际ASM学会会士;美国机械工程师协会(ASME)会士; 英国IMechE和IoM3会士;国际生物材料科学与工程联合会(FBSE)会士。他是五个国际期刊的编委会委员,也是当代生物医学工程观点期刊主编。

  他的学术领导职务包括新加坡国立大学副校长(主管科研); 新加坡国立大学工程学院院长; 新加坡国立大学企业发展主任; 新加坡国立大学工业产业管理主任; 新加坡国立大学生物工程系创系主任; 新加坡国立大学纳米科学与纳米技术先进研究所主任。

  他作为创始主席,主持建立了研究经费1.2亿美元的新加坡太阳能研究所(SERIS),研究经费1亿美元的通用电气公司全球水务中心。他指导了核能科学与工程的教育研究小组。他曾任多个国家机构,政策研究机构和高等教育机构的委员会委员。他在担任国际工程教育协会联合会(IFEES)副主席期间成立了全球工程院院长委员会(www.gedc.org)。他撰写了“创新的变革”一书。他向世界各地的国际组织,政府,公司和大学提供咨询。